Rendement

Er zijn verschillende verhalen over het rendement van vloerverwarming. In de vergelijking met een standaard centrale verwarming komt de vloerverwarming er in de ene test erg positief uit, terwijl het resultaat bij de andere test sterk tegenvalt. De waarheid is dat het voelbare rendement van elke verwarming sterk samenhangt met de kwaliteit van de isolatie van het te verwarmen pand. Het rendement van vloerverwarming hangt ook af van het type systeem, een verwarming met warm water of een elektrische verwarming.

Pomp

Vloerverwarming zoals we die vandaag de dag kennen bestaat al relatief lang. Veel huishoudens met vloerverwarming zijn voorzien van een standaard verwarmingspomp. In vergelijking met de verwarmingsketels van toen, gaven deze pompen een prima rendement. In vergelijking met de pompen van nu kan het rendement van vloerverwarming nog veel positiever uitpakken. Met het verstrijken van de jaren zijn de ontwikkelingen in de verwarmingstechniek snel vooruit gegaan. Een nieuwe energiezuinige verwarmingspomp kan je een extra rendement opleveren van ruim €120 euro op jaarbasis (gemiddelde woning in Nederland). De nieuwe pompsystemen zijn voorzien van een schakelaar, waardoor ze alleen aanslaan als het nodig is. Het koppelen van je vloerverwarming aan bijvoorbeeld een zonneboiler geeft je recht op subsidie voor de aanschaf van die boiler en een super goed rendement voor je verwarming.

Besparing

Bij een goed geïsoleerde woning is de gemiddelde tijd waarin je je vloerverwarming hebt terug verdiend maximaal 15 jaar. Als je van plan bent om langere tijd in je huis te blijven wonen, is het dus de moeite waard om over te stappen op vloerverwarming. In die 15 jaar heb je een hoger wooncomfort, meer ruimte in je kamer doordat je radiatoren kunt verwijderen, een waardevermeerdering van je huis en een lagere energierekening. Gemiddeld bespaar je jaarlijks ongeveer 180 m3 aardgas per jaar. Afhankelijk van de gasprijs, kun je uitrekenen hoeveel geld je daarmee uitspaart. Bedenk wel, het rendement van vloerverwarming is beter bij een goede isolatie.

Wat kost vloerverwarming?

Benader vloerverwarming leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.